Οι επεμβάσεις στο στήθος αποτελούν τις πιο δημοφιλείς αισθητικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια, αφού ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να αποκτήσουν το στήθος των ονείρων τους. Ο πλαστικός χειρουργός Dr. med. Δημήτριος Θεοδώρου προσφέρει τις υπηρεσίες τους για επεμβάσεις που αφορούν: Αυξητική Στήθους, Ανόρθωση Στήθους, Σμίκρυνση Στήθους, Θεραπεία Ανισομαστίας, Αποκατάσταση Μαστού, Εισολκή Θηλής.
ΑΥΞΗΤΙΚΗ
Στην περίπτωση ανάπτυξης μικρών μαστών, μπορεί να δημιουργηθεί στη γυναίκα αίσθημα μειονεξίας και να νιώθει άβολα με το αντίθετο φύλο. Χωρίς ειδικά σουτιέν, δεν μπορεί φορέσει τα ρούχα που θέλει. Επιτυχημένη θεωρείται η αυξητική επέμβαση στήθους, όταν το μέγεθος και το σχήμα που επιτυγχάνονται επαναπροσδιορίζουν αρμονικά τις αναλογίες του σώματος.
Τα ενθέματα χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, το οποίο αποτελείται από πολυμερισμένη σιλικόνη ή φυσιολογικό ορό, το σχήμα τους, που είναι στρογγυλό ή ανατομικό, το μέγεθος και την προβολή τους. Ποικίλλει, επίσης, το σημείο τομής που επιλέγεται για την τοποθέτηση του ενθέματος, το οποίο μπορεί να σχεδιασθεί στην υπομάστεια πτυχή, περιμετρικά της θηλής ή στη μασχάλη. H τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται ανάλογα με την ανατομία του στήθους και το βαθμό πτώσης του, κάτω ή πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Η πτώση του στήθους παρουσιάζεται μετά από το θηλασμό, την απώλεια βάρους και λόγω ηλικίας. Σ’ ένα μικρό στήθος, όπου η πτώση της θηλής δεν ξεπερνάει τα όρια της υπομάστειας πτυχής, εφαρμόζονται οι τεχνικές της αυξητικής με ένθεμα σιλικόνης, ώστε να δημιουργούνται το ελάχιστο δυνατόν εμφανείς ουλές. Καθώς το στήθος και ο βαθμός πτώσης μεγαλώνουν, εφαρμόζονται, ανάλογα με την περίπτωση, οι τεχνικές σμίκρυνσης.
ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ
Οι μεγάλοι μαστοί μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα ντροπής, γιατί όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω στη γυναίκα, κάτι που μπορεί να περιορίσει την κοινωνικότητά της, τις αθλητικές της δραστηριότητες και την επιλογή ρούχων. Σε πολλές περιπτώσεις, όπου το στήθος είναι μεγάλο, βαρύ και πτωτικό, έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα υγείας.
Εμφανίζονται πόνοι στην πλάτη και στον αυχένα και υιοθετείται κακή στάση του σώματος. Στους ώμους δημιουργούνται εντυπώματα από το σουτιέν, ενώ μυκητιάσεις προσβάλλουν την υπομάστεια πτυχή. Συν τοις άλλοις, ο μεγάλος μαστός δυσχεραίνει την ανίχνευση του στήθους, τόσο στην κλινική εξέταση, όσο και στη μαστογραφία.
Ο στόχος στην αντιμετώπιση της μεγαλομαστίας είναι να δοθεί ένα αρμονικό σχήμα, με τη δημιουργία όσο δυνατόν λιγότερων ουλών. Πριν την επέμβαση, γίνεται για λόγους ασφαλείας μια μαστογραφία, που πρέπει να επαναληφθεί ένα έτος μετά την εγχείρηση, για την καταγραφή του νέου στήθους. Η χειρουργική τεχνική επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος του στήθους και τη θέση της θηλής. Με την επέμβαση της σμίκρυνσης, γίνεται ταυτόχρονα ανόρθωση και διόρθωση του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω. Οι τομές σχεδιάζονται, ώστε να κρύβονται από το σουτιέν. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να αναγνωριστούν και να αφαιρεθούν τυχόν ύποπτες μάζες. Κατά κανόνα, μετά τη σμίκρυνση, η ικανότητα θηλασμού είναι περιορισμένη.

ΑΝΙΣΟΜΑΣΤΙΑ
Η ανισομαστία, η οποία έως ενός ορισμένου ορίου θεωρείται φυσιολογική, μπορεί να κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται άβολα με το σώμα και τη σεξουαλικότητά της, καθώς και να τη δυσκολεύει στην ένδυση. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται στην ανισομαστία είναι συνδυαστικές και βασίζονται στις αρχές της αυξητικής, της μείωσης και της ανόρθωσης στήθους. Οι επεμβάσεις αυξητικής, σμίκρυνσης και ανόρθωσης του στήθους τελούνται υπό γενική αναισθησία.
Μετεγχειρητικώς, είναι απαραίτητη η παραμονή στην κλινική για μια ημέρα. Οι μετεγχειρητικοί πόνοι στη σμίκρυνση του στήθους είναι αμελητέοι και στην αυξητική, ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόζεται, είναι πιο έντονοι και αντιμετωπίζονται με αναλγητική αγωγή. Η ασθενής φοράει για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων υποστηρικτικά σουτιέν. Στην εργασία της, εφόσον δεν τελεί βαριά χειρωνακτική, μπορεί να επιστρέψει μετά από μία εβδομάδα. Να αθληθεί μπορεί μετά από τέσσερις εβδομάδες.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ
Το στήθος αποτελεί για τη γυναίκα σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας. Ως όργανο, κατέχει κεντρική θέση στη σεξουαλικότητά της, ενώ η μη φυσιολογική ανάπτυξη των μαστών μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή της. Η αποκατάσταση του μαστού είναι επιτακτική για την ισορροπία της γυναίκας, μετά από απώλεια λόγω μαστεκτομής, λόγω δυσπλασίας, όπως για παράδειγμα ο σωληνωτός μαστός, ή ακόμα και απλασίας, στην περίπτωση του συνδρόμου Poland.
Οι τεχνικές ανάπλασης του στήθους ποικίλλουν, ανάλογα με την πάθηση και την ανατομία της περιοχής. Εξελιγμένα ενθέματα σιλικόνης και τεχνικές μικροχειρουργικής μπορούν να συνδυαστούν, για την επίτευξη άρτιου αποτελέσματος. Για την επανάκτηση χαμένου δέρματος, χρησιμοποιούνται διατατήρες ή επιλέγεται η μεταφορά ιστών με τη μορφή κρημνών από άλλες περιοχές του σώματος. Με την επαναδιαμόρφωση του γυναικείου στήθους αποκαθίστανται οι αναλογίες του σώματος. Μετά από σύντομη ανάρρωση, η γυναίκα επιστρέφει ανανεωμένη και με περισσότερη εμπιστοσύνη για τον εαυτό της στην οικογένεια, στις κοινωνικές και επαγγελματικές της δραστηριότητες.
ΕΙΣΟΛΚΗ ΘΗΛΗΣ ΜΑΣΤΟΥ
Ονομάζεται η πάθηση, κατά την οποία η θηλή του μαστού δεν προεξέχει, αλλά είναι ανεστραμμένη προς τα μέσα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι αντιστρέψιμη με την δημιουργία ερεθίσματος ή και μόνιμη. Η πάθηση αφορά ως και 20% των γυναικών, αλλά και τους άντρες, και οφείλεται στη βραχύτητα των γαλακτοφόρων πόρων, στην υπερτροφία του σφιγκτήρα της θηλαίας άλω, στην ατροφία του υποθηλαίου συνδετικού ιστού, καθώς και σε συνδυασμούς αυτών.
Οι κυριότερες αιτίες είναι εκ γενετής, μετά από θηλασμό, πτώση μαστών, τραύμα μαστών, παθήσεις των μαστών και γυναικομαστία στους άντρες. Ανάλογα με το αν η εισολκή των θηλών είναι αντιστρέψιμη ή όχι, υπάρχει δυνατότητα θηλασμού. Η λύση στο πρόβλημα είναι χειρουργική, με τοπική αναισθησία και μέθη. Η τεχνική δεν αφήνει σημάδια και διατηρεί το μέγιστο δυνατό αριθμό γαλακτοφόρων πόρων.